Michel de Montaigne

"The art of dining well is no slight art, the pleasure not a slight pleasure"

Chaîne des Rôtisseurs akşam yemeği 20 Mart 2010 tarihinde Seraser Fine Dining Restaurant'ta...

Chaîne des Rôtisseurs akşam yemeği 20 Mart 2010 tarihinde Seraser Fine Dining Restaurant'ta düzenlenecek.

Chaîne de Rôtisseurs 1950 yılında Paris’te kurularak dünyaya yayılan, uluslararası gastronomi kulübü olup, iyi yiyeceğin korunması ve sofra zevklerinin yaşatılması amacıyla faaliyet göstermektedir.

.

Kulübün tarihçesine kısaca göze atmak gerekirse;

Zincir, Fransız Kraliyet Loncalarından olan “Les Ayeurs Lonca”sının kaz kızartma gelenek ve uygulamalarına dayanmaktadır. Hikâyesi, 1248’e dayanıyor. Bu tarihte IX. Louis, dönemin Paris Belediye Başkanını esnaf organizasyonlarını ve loncaları düzenlemek üzere görevlendirmişti. Bu loncaların amacı genç çırakları geliştirmek ve loncaların üyelerine yeni teknikler öğretmekti. Paris Belediye Başkanı aralarında kaz kızartma ustalarının da bulunduğu 100 esnafı bir araya getirir.

Fransa’da kurulan Les Ayeurs Loncası, öncelikle kaz eti üzerine çalışırken, 1509 yılında XII. Louis tarafından isimleri Rôtisseurs olarak değiştirilir ve faaliyetlerinin av hayvanlarından kuzuya kadar bütün etleri kapsamasına karar verilir. 1610’da Zincir kraliyet himayesi altına alınır ve bugünkü ambleminin merkezini oluşturan, iki çapraz şiş, dört et kancası ve alevler yanmakta ocaktan oluşan amblem kabul edilir.

.

Dört asır boyunca, Zincir’in koptuğu 1793 yılına kadar faaliyetlerini sürdüren bu loncanın amacı, kraliyet sofralarına layık bir kalite standardı oluşturmak ve bunu muhafaza etmekti. Ancak Fransız İhtilal inden sonra diğer loncalar gibi bu loncada dağılmıştı.

1950 yılında Gastronomi Prensi olarak adlandırılan Curnonsky ile Dr. August Becart ve Jean Valbyadlı üç gastronom, Louis Giraudin ve Marcel Darin adlı iki profesyonel aşçı bir araya gelerek, unutulmaya yüz tutan Rôtisseurs’leri tekrar canlandırmak üzere girişimlerde bulunurlar. Bu grup tarafından 1950 yılında Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs adını verdikleri dernek kurulur ve eski amblemi kullanarak, üstünde yaptıkları bazı değişikliklerle yeni logoyu tasarlanarak derneğin yeni adı ve kuruluş tarihleri olan 1248 ile 1950 tarihleri ilave edilir. Ayrıca profesyonel üyeleri temsil eden iç zincir ve profesyonel olmayan üyeleri temsil eden dış zincir oluşturularak tüm üyelerin birlikteliği pekiştirilir.

Tekrar hayata geçirilen dernek, dünyada hızla yayılarak, tahmini 25,000 profesyonel ve profesyonel olmayan üyesi ile 80 ülkede faaliyet göstermektedir.

0 comments:

Post a Comment

 
> Add to Technorati Favorites